Navigatie
Recente berichten
- » Geldigheid algemene voorwaarden
- » Word lid van een netwerkclub
- » Intellectueel eigendom beschermen
- » De juiste rechtsvorm kiezen
- » Help! Ik heb een dagvaarding ontvangen, wat nu?
- » Leer uw debiteuren herkennen!
- » Ontbinden van een overeenkomst
- » WELKOM + disclaimer
- » Algemene voorwaarden
- » Algemene voorwaarden kopiëren en plakken?
Help! Ik heb een dagvaarding ontvangen, wat nu?
Niet iedereen is (gelukkig) bekend met het ontvangen van een dagvaarding. Het kan je enorm laten schrikken.
Maar wat kun je het beste doen als dit je toch overkomt? Wij leggen het graag aan je uit.
Je ontvangt een dagvaarding omdat je een vordering niet tijdig of niet voldaan hebt. De eisende partij legt de zaak voor aan de rechter en eist betaling. De rechter zal de zaak beoordelen en in een uitspraak (vonnis) laten weten of de eis wordt toegewezen. Een juridische procedure kan in de praktijk meerdere acties binnen de procedure hebben. De rechter bepaalt of de eis genoeg is bewezen en wanneer de andere partij het niet eens is met de eis, of het verweer genoeg onderbouwend wordt weerlegd. Om hier duidelijkheid op te krijgen kan een rechter dus meermaals bepalen dat partijen op elkaar moeten reageren. De duur van een juridische procedure is dus bij iedere zaak verschillend.
Wanneer je een dagvaarding ontvangt is het dus belangrijk om direct in actie te komen. Een dagvaarding kun je niet laten liggen omdat de zaak – voor een specifieke datum - op de rol gepland staat bij de rechtbank. Zoek dus eerst naar een zittingsdatum. Lees de dagvaarding zorgvuldig door en bekijk of je het eens bent met de vordering. Wellicht is een factuur vanwege financiële problemen niet voldaan en heb je geen verweer. Het kan echter ook zijn dat je een reden hebt dat je de factuur niet voldaan hebt. In beide gevallen dien je vóór de zittingsdatum te reageren op de dagvaarding. Dit kan mondeling en schriftelijk.
Indien je geen verweer hebt, kun je gemakkelijk zelf reageren naar de rechtbank. Indien je wel een verweer hebt, is het verstandig om een zaak uit handen gegeven aan een partij die juridisch onderlegd is.
De wet en regelgeving kan lastige materie zijn en een juridisch onderlegd persoon weet op grond waarvan je de eis van de wederpartij kunt weerleggen. Zorg dus altijd dat je genoeg bewijs verzameld zodat je kunt voldoen aan je bewijslast tijdens een juridisch geschil.
Wij geven verder altijd het advies om schriftelijk te reageren naar de rechtbank, in de dagvaarding ontvang je de adresgegevens.
Wil je zelf een partij dagvaarden of hulp bij het verweren van de eis?
Neem contact met ons op om de zaak aan te leveren. Op deze pagina lees je meer over juridische zaken.
☎️ 0492-845270
📧 info@interimcreditcontrol.nl