Blog

Kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?
NEEM CONTACT OP
>

De juiste rechtsvorm kiezen

Wanneer je besluit om zelf te gaan ondernemen is het van belang om tijdens de eerste fase, je onderneming in te gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel. Er zijn verschillende rechtsvormen mogelijk in Nederland. De rechtsvormen hebben verschillende wettelijke regels en bepalen onder andere de aansprakelijkheid voor schulden en de belastingverplichtingen.

Veel ondernemers beginnen met een eenmanszaak en stromen op die manier door naar een andere rechtsvorm. De rechtsvorm kun je dus tussentijds veranderen.


Wil je een onderneming mét of zonder rechtspersoonlijkheid?

Er zijn rechtsvormen die geen rechtspersoonlijkheid hebben en rechtsvormen die dat wel hebben.

Rechtspersoonlijkheid betekent kortgezegd dat de onderneming een rechtspersoon is en drager van eigen rechten en plichten. Het belangrijke kenmerk van een rechtspersoon is dat het een afgescheiden vermogen heeft. Je bent met je privévermogen – in beginsel – niet aansprakelijk voor de schulden.

Bij een rechtspersoon kan je aandeelhouder en/of bestuurder van de onderneming worden, maar alle overeenkomsten worden aangegaan met de onderneming. De onderneming is verplicht deze verplichtingen na te komen en kan dus ook aansprakelijk worden gesteld.

Wanneer je een onderneming kiest zonder rechtspersoonlijkheid is het privévermogen en het vermogen van de onderneming niet gescheiden. Deze ondernemingen zijn gemakkelijker om op te richten en hebben bij de opstart meer belastingvoordeel. Daarnaast heb je ook minder administratieverplichtingen dan bij een rechtspersoon. Veel ondernemers starten met een eenmanszak of vof en groeien door naar een besloten vennootschap of andere vorm.


Rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid:

  • Eenmanszaak
  • Maatschap
  • Vennootschap onder firma VOF
  • Commanditaire vennootschap CV

Rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid:

  • NV
  • BV
  • Stichting
  • Vereniging
  • Coöperatie
  • Onderlinge waarborg maatschappij

Meer informatie?

Bij de Kamer van Koophandel kun je veel informatie krijgen over alle rechtsvormen.

Er is ook een mogelijkheid om een beslistool te gebruiken die je helpt met het kiezen van de rechtsvorm.


Wil je graag alles in één keer goed regelen?

Dan is ons pakket voor startende ondernemers een hele verstandige keuze! In dit pakket zitten belangrijke diensten voor een schappelijke prijs. Let op! Dit pakket is slechts voor startende ondernemers. Laat ons weten of je gebruik wil maken van dit pakket.

Je kunt op deze pagina meer lezen over dit pakket.

☎️ 0492-845270

📧 info@interimcreditcontrol.nl

🎯 www.interimcreditcontrol.nl

Delen