Blog

Kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?
NEEM CONTACT OP
>

Intellectueel eigendom beschermen

TIP VAN DE WEEK #2 

Schrijf jij boeken, krantenartikelen, bouwtekeningen of maak je foto’s en video’s? Dan is dit artikel wellicht heel interessant voor jou.


Voorbeeld:

Kees is hovenier en maakt in opdracht van zijn opdrachtgever een ontwerptekening voor de betreffende tuin van de klant.
Vervolgens is het een tijdje stil en geeft de opdrachtgever aan dat hij van de opdracht afziet. Paar weken daarna rijdt Kees toevallig langs de tuin en ziet hij zijn ontwerp liggen. Kees is uiteraard verbouwereerd en vraagt zich af of dat zomaar mag.


(De voorgaande tekst is een voorbeeld uit onze eigen ervaringen en de naam is uiteraard anoniem)

Voorkom dat een collega-ondernemer er met jouw idee vandoor gaat. Intellectueel eigendom doelt op ideeën of een creatie die ‘uit jouw hoofd’ ontsproten zijn. Intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor verschillende rechten, er zijn veel vormen van intellectueel eigendom.

Maar hoe zit dat nou met auteursrechten (copyright)?

Het auteursrecht ontstaat automatisch maar staat nergens geregistreerd. Hoe bepaal je dan of die ontwerptekening, geschreven tekst, foto's etc. van jou zijn? Om de wederpartij kenbaar te maken van de rechten die je over jouw ontwerp beschikt, is het verstandig om dit door een juridisch onderlegd persoon, op te nemen in op maat geschreven algemene voorwaarden. Je kunt tevens een boete opnemen in de algemene voorwaarden wanneer de wederpartij deze rechten (toch) niet in acht neemt en toch met het ontwerp bij collega-ondernemers langs gaat.

Verder is het belangrijk dat je contact over het ontwerp schriftelijk/digitaal voert via bijvoorbeeld E-mail of WhatsApp. Dit kan als bewijs dienen. Verder is het verstandig om - indien mogelijk - op het product zelf, je bedrijfsnaam ergens te vermelden.

Wij kunnen je helpen om het intellectueel eigendom op te nemen in uw algemene voorwaarden. Vraag ons gerust om meer informatie.


Wil je graag alles in één keer goed regelen?

Dan is ons pakket voor startende ondernemers een hele verstandige keuze! In dit pakket zitten belangrijke diensten voor een schappelijke prijs. Let op! Dit pakket is slechts voor startende ondernemers. Laat ons weten of je gebruik wil maken van dit pakket.

Je kunt op deze pagina meer lezen over dit pakket.

☎️ 0492-845270

📧 info@interimcreditcontrol.nl

🎯 www.interimcreditcontrol.nl

Delen