Blog

Kunnen wij u ergens mee van dienst zijn?
NEEM CONTACT OP
>

Een consumentenkoop

Is er sprake van een consumentenkoop?

Een overeenkomst ontstaat door aanbod en aanvaarding. Daarnaast moet er sprake zijn van wilsovereenstemming. Dat betekent dat er geen sprake is van een wilsgebrek. Een van de vormen van een overeenkomst is de koopovereenkomst. Om te kunnen beoordelen of er sprake is van een consumentenkoop moet de koop aan onderstaande voorwaarden voldoen.

Op grond van art. 7:5 BW is er sprake van een consumentenkoop indien:

  • Een verkoper optreedt als professionele partij;
  • De koper is een natuurlijk persoon (consument), die niet handelt in uitoefening van zijn bedrijf;
  • Het betreft een roerende zaak.

Art. 7:5 lid 1 BW: de koop met betrekking tot een roerende zaak die wordt gesloten door een verkoper die handelt in het kader van zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit en een koper, natuurlijk persoon, die handelt voor doeleinden buiten zijn bedrijfs- of beroepsactiviteit.

Voorbeeld 1:

In het winkelcentrum koopt A in een fietswinkel een nieuwe fiets voor de verjaardag van haar zoon.

Er is hier sprake van een consumentenkoop. A is een natuurlijk persoon en handelt niet in uitoefening van haar bedrijf. De verkoper is een professionele partij en de fiets is een roerende zaak.

Voorbeeld 2:

In het winkelcentrum koopt B in het kader van zijn bedrijf een fiets in de fietswinkel. B werkt als zelfstandige postbezorger bij hem in omstreken en heeft een goede fiets nodig om dit werk uit te voeren.

Er is hier geen sprake van een consumentenkoop. B is een zakelijke klant. Dit is een business-to-business verkoop die duidt op de verkoop van een product tussen twee bedrijven.

Het product beantwoordt niet aan de overeenkomst, wat nu?

Wellicht heb je het wel eens meegemaakt. Je koopt iets en het product gaat snel kapot of het product voldoet niet aan de specifieke verwachting. Dan spreek je over het conformiteitsvereisten. Lees hier verder over dit onderwerp.


Vond je dit interessant om te lezen? Volg onze pagina!

LINKEDIN

FACEBOOK

 

Delen